Fra hus til leilighet på samme tomt
Hans Frivold bygde huset sitt i Vardåsveien i 1974–75, og har bodd der i nesten 50 år. Snart skal hjemmet rives og erstattes av leilighetsprosjektet Varde, men Hans og kona Ellinor flytter ikke langt.
– Som mange andre på vår alder vurderte vi leilighet i byen, men landet på at vi heller ville bli i Vardåsveien når det ble en mulighet. Vi har sol fra morgen til kveld og fantastisk utsikt mot innseilingen og sjøen. Nabolaget er utrolig hyggelig, og det tar bare sju minutter med bil til byen. Det kan ikke bli bedre, synes Frivold.
– Hvorfor skal vi bo et annet sted når vi har det så greit her oppe, spør han muntert.
Slakterfamilie
Hans Frivold er et kjent navn for mange på grunn av sin rolle i familiebedriften Slakter Frivold. Det renommerte slakteriet er fremdeles – 96 år etter at bedriften ble etablert – i full drift. Fra 1980-tallet har de hatt produksjonslokaler og eget utsalg på Søm, like ved tomta hvor Varde bygges.
– Jeg vasket i pølsemakeriet fra sjette til niende klasse, og utdannet meg deretter til billakkerer. Det er morsomt å tenke på at jeg faktisk var førstemann som tok svennebrevet på Gumpen, forteller Frivold.
Men billakkering var ikke bra for helsa, og som 22-åring i 1971 begynte Hans å jobbe i familiebedriften. Samme året kjøpte han tomta i Vardåsveien av bonden som eide den.
Søm på 70-tallet
På midten av 70-tallet, da Hans og Ellinor bygde huset sitt, var nærområdet langs Vardåsveien et nybyggfelt.
– Eneboligene på Torsvikheia er litt eldre, men utover 70-tallet dro boligbyggingen seg nedover derfra og videre oppover mot Bliksheia. Det var mye aktivitet i området. På den tiden jobbet jeg i slakterbutikken i byen på dagtid og bygde grunnmur på tomta i Vardåsveien om kvelden, minnes Frivold.
Hans og Ellinors hus to ferdig i påsken 1975, og begge sønnene, Ole Kristian og Thomas, vokste opp her. Etter som årene gikk var det underforstått at de skulle overta barndomshjemmet når foreldrene en gang flyttet ut.
Sønnene tok spranget
Idéen om å bygge leiligheter fikk Frivold for 6–7 år siden, men tanken ble lagt på is inntil nabotomta kom for salg noen år senere.
– Jeg fikk høre at tomta var solgt, og nevnte dette til min sønn da jeg tilfeldigvis traff ham på butikken. «Ja», svarte sønnen min, «det var vi som kjøpte den», ler Hans.
Ole Kristian og Thomas hadde altså kjøpt nabotomta sammen med en barndomskamerat, og satte raskt i gang arkitekter til å tegne forslag på et leilighetsprosjekt. Kommunen var positive til fortetting i området, blant annet fordi bussmetroen går like utenfor, og reguleringsplanen ble godkjent i 2023.
Nå må vi ut
– Javel, nå må vi ut av huset, tenkte jeg, og vi begynte å orientere oss i leilighetsmarkedet. Byprosjekter ble vurdert, men så kikket vi nærmere på Varde, og synes det var veldig pent tegnet. De gode kvalitetene med sol og fantastisk utsikt er bevart, og jeg liker fasadene i tre.
Uteområdet på baksiden, med flott park og vannanlegg, imponerte meg rett og slett. Dette stedet har alltid vært overgrodd og utilgjengelig, men nå blir det opparbeidet og hyggelig, beskriver Frivold engasjert og legger til:
– Ellinor er fra Sandefjord, og hvis hun får besøk, er det praktisk at det blir en egen gjesteleilighet. Selskapslokalet er også greit hvis vi skal ha en større bursdagsfeiring eller selskap. Hele prosjektet blir skikkelig bra, og vi gleder oss til Varde står ferdig, avslutter Hans Frivold.